Skocz do zawartości

Forum.FuturaMed.pl używa ciasteczek. Przeczytaj Polityka prywatności, lub po prostu nasićnij:    ROZUMIEM, zgadzam się z polityką cookies.

Zdjęcie

Morfologia - żelazo a ferrytyna


  • Please log in to reply
40 odpowiedzi w tym temacie

#1 Nalewka

Nalewka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 31 postów

Napisano 01 lipiec 2011 - 04:31

Przy chorobie Hashimoto ponoć często spotyka się obniżony poziom ferrytyny we krwi. Jakie mogą być przyczyny, objawy i skutki takiego stanu rzeczy (przy założeniu, że nie popełniamy błędów dietetycznych, jemy dużo warzyw, w tym surowych, jemy kasze zamiast glutenu i laktozy, pijemy soki i wodę mineralną, itd)?

Proszę też o wyjaśnienie, jak się ma ferrytyna do żelaza, czy poziom we krwi jednego ma związek z drugim?
Czy internista może wypisać skierowanie na badania i żelaza i ferrytyny?

Przy okazji - czy i jakie są zalecane preparaty żelaza i/czy ferrytyny przy jednoczesnym leczeniu hormonem tarczycy (Euthyrox)?

Wsparcie forum.futuramed.pl

Wsparcie forum.futuramed.pl
  • Zespół forum.futuramed.pl
Forum utrzymane jest w konwencji LEKARZ RADZI. Zadaj pytanie - NA PEWNO ODPOWIEMY !
REJESTRACJA
       LOGOWANIE

#2 FuturaMed.pl

FuturaMed.pl

    Ekspert

  • Administrators
  • 199 postów

Napisano 01 lipiec 2011 - 07:32

ferrytyna jest białkiem magazynującym żelazo
poziom ferrytyny jest więc niski przy niedoborze żelaza w organizmie (z różnych przyczyn
ferrytyna jest zaliczana również do białek tzw. ostrej fazy, tak więc jej poziom rośnie przy stanie zapalnym w organizmie (niezależnie od jego przyczyny)

co do choroby Hashimoto - to absolutnie nie jest tak, że przy tej chorobie zawsze pojawia się anemia (i niskie stężenie ferrytyny)

pozdrawiam serdecznie
Futuramed.pl

pozdrawiamy

zespół forum.futuramed.pl


#3 Nalewka

Nalewka

    Advanced Member

  • Members
  • PipPipPip
  • 31 postów

Napisano 04 lipiec 2011 - 09:37

Dzięki za odpowiedź :)
Dla mnie to oznacza, że przy stanie zapalnym tarczycy (czyli Hashimoto) mogę mieć podwyższony poziom ferrytyny, a więc o obniżony będzie trudno, a więc nie da się stwierdzić ew. braków?

Co dla mnie oznacza, że nie warto badać poziomu ferrytyny, jeśli mamy stan zapalny tarczycy i jakiś inny objaw stanu zapalnego w organizmie np. powiększone węzły chłonne czy podwyższona temperatura ciała?

To jakie objawy mogą mi powiedzieć, że czegoś mi brakuje i powinnam dołożyć suplementację (w postaci naturalnej typu soki, albo w pastylkach)?

Mam robić badania co jakiś czas, powiedzmy co kwartał, czy obserwować coś (ale nie wiem co miałabym obserwować)i dopiero kiedy zaobserwuję to coś, wtedy robić badanie i ew. uzupełniać braki?

A gdzie tu zapobieganie? Jeśli mogę przewidzieć i dzięki temu uniknąć komplikacji czy pogorszenia stanu mojego organizmu, to wolałabym być przygotowana, niż po fakcie dowiedzieć się, że jest na coś za późno...

Eh, chyba za dużo pytań na raz, ale to dopiero początek mojej drogi z Hashi, więc wątpliwości mam całe mnóstwo, a każda odpowiedź czy wyjaśnienie generuje kolejne pytania... a może taka wiedza jest mi do niczego nieprzydatna? Może powinnam czekać spokojnie co mi los przyniesie? Hm, nie, jednak wolę pytać i szukać, zanim całkiem mnie ciekawość opuści... :P Dlatego cieszę się, że znalazłam to miejsce w sieci :)

#4 FuturaMed.pl

FuturaMed.pl

    Ekspert

  • Administrators
  • 199 postów

Napisano 05 lipiec 2011 - 05:20

No to po kolei :)

Dla mnie to oznacza, że przy stanie zapalnym tarczycy (czyli Hashimoto) mogę mieć podwyższony poziom ferrytyny, a więc o obniżony będzie trudno, a więc nie da się stwierdzić ew. braków?

Nie ma wytycznych odnośnie bezwzględnej koneiczności badania poziomu ferrytyny przy chorobie Hashimoto
Co do ewentualnych braków (jak rozumiem żelaza), można wykonać tzw. pełna gospodarkę żelazową (poziom żelaza, TIBC, UIBC, wysycenie), która jest dużo lepszym zestawem parametrów oceniających poziom żelaza w organizmie. Drugim badaniem jest najzwyklejsza morfologia, w której oceniach poziom hemoglobiny, hematokrytu i MCV (czyli wielkośc krwinki, przy niedoborze żelaza najczęście mała)

Co dla mnie oznacza, że nie warto badać poziomu ferrytyny, jeśli mamy stan zapalny tarczycy i jakiś inny objaw stanu zapalnego w organizmie np. powiększone węzły chłonne czy podwyższona temperatura ciała?

Do badania wykładników stanu zapalnego w organizmie używa się morfologii (Lekukocyty) oraz CRP (białko C reaktywne). Ferrytyny w goógle się do tego nie używa
Ferrytynę bada się tylko przy dogłębnym diagnozowaniu istniejącej anemii. Odpowiadając wprost - nie, nie musisz jej badać :)

To jakie objawy mogą mi powiedzieć, że czegoś mi brakuje i powinnam dołożyć suplementację (w postaci naturalnej typu soki, albo w pastylkach)?

Czegoś, czyli CZEGO ? :) Jak będzie się źle czuła, idziesz do lekarza i na podstawie objawów może zlecić taki, czy inny panel badań. Nie istnieje objaw pokazujący, że czegoś (w sensie - jakiejkowliek rzeczy) brakuje.

Mam robić badania co jakiś czas, powiedzmy co kwartał, czy obserwować coś (ale nie wiem co miałabym obserwować)i dopiero kiedy zaobserwuję to coś, wtedy robić badanie i ew. uzupełniać braki?

No właśnie ja też nie wiem, co miałabyś obserwować. Jeżeli chodzi o chorobę Hashimoto, to robisz kontrolę TSH co kilka tygodni/miesięcy (zgodnie z zaleceniem endokrynologa) i już. Co do reszty, lekarz decyduje.

A gdzie tu zapobieganie? Jeśli mogę przewidzieć i dzięki temu uniknąć komplikacji czy pogorszenia stanu mojego organizmu, to wolałabym być przygotowana, niż po fakcie dowiedzieć się, że jest na coś za późno...

Nie ma takiej opcji, żebyś zapobiegła wszystkim chorobom. Jezeli nie palisz, nie pijesz, nie ćpasz, nie obżerasz się, regularnie ćwiczysz, w przypadku pogorszenia stanu sprawdzasz temat u lekarza, to możesz zmniejszyć prawodpodobieństwo chorób. Nic więcej.
Zastanów się, czy jest sens o tym ciągle myśleć ?? głupio byłoby oszaleć, bojąc się chorób, na które prawodpodobnie nigdy nie zachorujesz ? ;)

Eh, chyba za dużo pytań na raz, ale to dopiero początek mojej drogi z Hashi, więc wątpliwości mam całe mnóstwo, a każda odpowiedź czy wyjaśnienie generuje kolejne pytania... a może taka wiedza jest mi do niczego nieprzydatna? Może powinnam czekać spokojnie co mi los przyniesie? Hm, nie, jednak wolę pytać i szukać, zanim całkiem mnie ciekawość opuści... Dlatego cieszę się, że znalazłam to miejsce w sieci

Choroba Hashimoto jest najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy - po prostu ją masz, bierzesz leki, czasem kontrolujsz i już. Koniec :)

pozdrawiamy

zespół forum.futuramed.pl


#5 kodi

kodi

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 25 maj 2012 - 11:55

Witam!
Moje pytanie odnośnie wyniku ferrytyny 14,6 norma (13-400) wczoraj byłam u endrokrynologa ponieważ od 2 lat jestem na euthyroxie pól tabletki dziennie,z powodu guzków tarczycy i dowiedziałam się że jak ja mogłam być leczona na tarczyce jeżeli wszystko od 4 lat mam w normie,mam objawy takie jak bol i zawroty głowy ,drżenie rąk,kołatanie serca potliwość,zdenerwowanie z błachych spraw różne lęki i tak wszystko opowiedziała i lekarz stwierdził że muszę być leczona psychiatrycznie ponieważ mam nerwice.Pare lat temu tez leczyłam się na depresje,Tylko zastanawiam się nad tą ferrytyną czy mam jednak brać jakieś żelazo? Bo juz sama nie wiem jeden lekarz mówi tak drugi tak...a koleżanka która miała ferrytyne 20,5 to jej lekarz powiedział (inny niż mój)że musi brać żelazo bo człowiek aby dobrze funkcjonował to musi być ferrytyny 60 i co tu teraz myśleć kto ma racje?Dziękuje za jakąkolwiek odpowiedz.

#6 FuturaMed.pl

FuturaMed.pl

    Ekspert

  • Administrators
  • 199 postów

Napisano 25 maj 2012 - 12:33

Po kolei:

Ferrytyna - Twój wynik, co by nie mówić,jest w zakresie normy. Żelazo bierze się na anemię, a nie niski poziom ferrytyny. Jeżeli masz anemię (a to stwierdza się na podstawie badania morfologii), to poszerza się panel badań, robi tzw. gospodarkę żelazową i poziom ferrytyny, a dopiero potem podejmuje decyzję o stosowaniu żelaza, lub nie. O ile masz anemię, to pamiętaj, że nie każda anemia wynika z niedoboru żelaza.

Tarczyca - nie wierzę, że tak po prostu ktoś włączył Euthyrox, bo miał taki kaprys - rozumiem, że byłaś diagnozowana endokrynologicznie ? Kiedy byłaś ostatnio u endokrynologa ?

Nerwica - Euthyrox może dawać objawy, które opisujesz, ale oczywiście mogą one wynikać z nerwicy

Podsumowując - ferrytyna -> do oceny, czy jest anemia, Tarczyca - do endokrynologa z pytaniem, co dalej, nerwica -> po wyjaśnieniu tarczycy albo minie, albo do psychiatry

pozdrawiamy

zespół forum.futuramed.pl


#7 kodi

kodi

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 2 postów

Napisano 25 maj 2012 - 02:08

Po kolei:

Ferrytyna - Twój wynik, co by nie mówić,jest w zakresie normy. Żelazo bierze się na anemię, a nie niski poziom ferrytyny. Jeżeli masz anemię (a to stwierdza się na podstawie badania morfologii), to poszerza się panel badań, robi tzw. gospodarkę żelazową i poziom ferrytyny, a dopiero potem podejmuje decyzję o stosowaniu żelaza, lub nie. O ile masz anemię, to pamiętaj, że nie każda anemia wynika z niedoboru żelaza.

Tarczyca - nie wierzę, że tak po prostu ktoś włączył Euthyrox, bo miał taki kaprys - rozumiem, że byłaś diagnozowana endokrynologicznie ? Kiedy byłaś ostatnio u endokrynologa ?

Nerwica - Euthyrox może dawać objawy, które opisujesz, ale oczywiście mogą one wynikać z nerwicy

Podsumowując - ferrytyna -> do oceny, czy jest anemia, Tarczyca - do endokrynologa z pytaniem, co dalej, nerwica -> po wyjaśnieniu tarczycy albo minie, albo do psychiatry

Dziekuje za odpowiedź,anemi nie mam ponieważ robiłam morfologię miesiąc temu i lekarz rodzinny powiedział że wszystko OK.Pytałam o ferrytynę bo tak jak pisałam w 1 poscie,koleżanka miała wynik ferrytyny 20,5 i jej endrokrynolog kazał brać żelazo bo podobno człowiek lepiej funkcjonuje jak jest go 60,a ja mam 14,6 A mi wczoraj endrorynolog powiedział że mam wszytsko w normnie.A ten eutyrox biore od 2 lat bo lekarz(inny niz wczoraj byłam)powiedział że zmniejszają guzki.Więć brałam, a tu nagle sie dowiaduje że nie potrzebnie,od 4lat TSH,FT3,FT4 zawsze norma.Powiem szczerze juz z tego wszystkiego zgłupiałam.Więc zaufam panu doktorowi i przestanę brać te leki a zacznę które mi przeisał na nerwicę Parogen 20mg 1 raz dziennie.Myślę że wszystkie objawy miną.

#8 FuturaMed.pl

FuturaMed.pl

    Ekspert

  • Administrators
  • 199 postów

Napisano 26 maj 2012 - 04:23

Rzeczywiście, czasem na zmniejszenie guzków bierze się leki. Ale zaufaj lekarzowi, który widział Cię ostatnio i zobacz, co z tego wyjdzie :)

pozdrawiamy

zespół forum.futuramed.pl


#9 moniafr23

moniafr23

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 25 kwiecień 2013 - 01:30

Witam 4 lata temu podczas badan w ciazy odkryto u mnie wysoka ilosc ferytyny tzn 1450 i z biegiem konca ciazy rosla ona do 1920 lekarz powiedzial ze mam zrobic sobie badania i gastroenterologa,nieprzejelem sie ty tak bardzo chyba dlatego ze niemialam zadnych niepokojacych objawow teraz jestem w ciazy poziom ferytyny jest juz na1490 a to dopiero 4 mc moj ginekolog inny niz wczesniejszy chce zrobic zebranie lekarzy aby dowiedziec sie wiecej i z kad to sie bierze.czy jest ktos moze kto mial lub ma taka losc ferytyny i wie co za tym idzie zaczynam sie niepokoic,iz zbagatelizowalam wczesniejsze badania,dziekuje za dodpowiedz



#10 FuturaMed.pl

FuturaMed.pl

    Ekspert

  • Administrators
  • 199 postów

Napisano 27 kwiecień 2013 - 09:52

No rzeczywiście, temat został trochę zaniedbany...

Wysoki poziom ferrytyny jest charakterystyczny dla kilku różnych chorów (w tym np. polegającej na gromadzeniu żelaza w organizmie). 

Problem polega na tym że jesteś w ciąży, a to zaburza normalne procedury diangostyczno-terapeutyczne, dlatego lekarz chce zwołać konsylium kilku specjalistów, którzy naradzą się, co dalej robić.

Z tego co rozumiem, jedną ciążę już przeszłłaś z taką ferrytyną i jak rozumiem wszystko było OK, więc być może tym razem będzie podobnie ? Nie oznacza to, że możesz zaniedbać temat po raz kolejny !!!


pozdrawiamy

zespół forum.futuramed.pl


#11 liana1979

liana1979

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 1 postów

Napisano 15 czerwiec 2013 - 05:49

witam mam pytanie jezeli po kuracji zelazem 3 miesiace minely a wyniki sa jeszcze gorsze i hemoglobina spada,co moxe byc przyczyna???



#12 FuturaMed.pl

FuturaMed.pl

    Ekspert

  • Administrators
  • 199 postów

Napisano 16 czerwiec 2013 - 11:18

Albo żelazo nie było właściwie wchłaniane (z powodu jakiejś choroby żołądka), albo tracisz krew szybciej, niż organizm jest w stanie ją odbudować (z pomocą żelaza).

Niezależnie od przyczyny powinnaś trafić na oddział chorób wewnętrznych i poszerzyć diagnostykę (m.in. o gastroskopię i tzw. krzywą wchłaniania żelaza - czyli dostajesz żelazo, potem co chwila masz pobieraną krew i oznaczany poziom żelaza we krwi - dzięki temu można sprawdzić, czy żelazo jest wchłaniane prawidłowo, czy nie)


pozdrawiamy

zespół forum.futuramed.pl


#13 Bogusia

Bogusia

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 03 lipiec 2013 - 08:15

Witam, dziś zrobiłam badanie krwi, byłam pewna że bedę miała anemie. Typowe objawy ( senność, łamliwość paznokci, wypadanie włosów, osłabienie )jednak z badan wynika że żelaza mam aż nadmiar 203 ug/dl (norma 50-170), zaś ferrytyny za mało bo 7,9 ng/ml (norma 10-291), wit B12 w normie. z czego to wynika? jakie dalsze badania powinnam wykonać? do jakiego specjalisty sie udac? Dziękuję za odpowiedź.



#14 FuturaMed.pl

FuturaMed.pl

    Ekspert

  • Administrators
  • 199 postów

Napisano 04 lipiec 2013 - 08:06

cyz miałaś wykonywane TSH ? te objawy mogą świadczyć o niedoczynności tarczycy 

najpierw sprawdziłbym to, a dopiero po wykluczeniu zastanowił się nad innymi przyczynami


pozdrawiamy

zespół forum.futuramed.pl


#15 Bogusia

Bogusia

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 05 lipiec 2013 - 10:17

Właśnie odebrałam wyniki moje TSH jak to określiła Pani doktor jest idealne 1,619 ulU/ml. Stwierdziła że bez sensu robić inne badania bo z morfologi i TSH wynika że jestem zdrowa! a złe samopoczucie zapewne wynika z pogody :/ Moje pytanie brzmi czy mogę czuć się słabo z powodu obniżonej ilości ferrytyny? powinnam zażywać preparaty z żelazem? mimo że żelazo w surowicy to 203 ug/dl?



#16 FuturaMed.pl

FuturaMed.pl

    Ekspert

  • Administrators
  • 199 postów

Napisano 06 lipiec 2013 - 09:15

Czy miałaś robioną pełną gospodarkę żelazową? TIBC, UIBC, %wysycenia?  Jaką miałaś morfologię ?


pozdrawiamy

zespół forum.futuramed.pl


#17 Bogusia

Bogusia

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 06 lipiec 2013 - 02:00

Nie, nie miałam robionej pełnej gospodarki żelazowej, ani żadnego z wymienionych badań.

Moja morfologia to :

- HCT 41,2% (36-46)

- RBC 4,4M/uL (4,0-5,2)

- HGB 13,7 g/dL (12-16)

- WBC 3,73 K/ul (4-10)

- MCV 93,6 fL (81-99)

- MCHC 33,3 g/dL (32-37)

- MCH 31,1pg (27-33)

- RDW 12,3% (11,5-14,5)

- PLT 165 K/uL (150-400)

- MPV 11,9 fL (7,5-12)

- PCT 0,2%

- NEU 1,86 K/uL (2,5-6,5)

- NEU % 49,8 (45-70)

- LYM 1,45 K/uL (1-3,5)

- LYM % 38,9 % (20-45)

- MONO 0,34 K/uL (0,2-1)

- MONO % 9,1 (3-8)

- EOS 0,07 K/uL (0,1-0,5)

- EOS % 1,9 % (1-5)

- BASO 0,01 K/uL (0-0,1)

- BASO % 0,3% (0-1)

- P-Icr 41,5% (13-43)

wit B12 388 pg/ml (211-911)

Oprócz tego miałam badania na tarczycę i wątrobę

- ALT, AST,TP i GGTP

- przeciwciała anty TPO, fT3, fT4

Wyniki w normie.



#18 FuturaMed.pl

FuturaMed.pl

    Ekspert

  • Administrators
  • 199 postów

Napisano 06 lipiec 2013 - 02:39

Nie napisałaś jeszcze, ile masz lat i jaką przeszłość chorobową.

Rzeczywiście trudno przyczepić się do czegoś jakoś szcególnie, wszystkie odchylenia idą trochę poza normę (ale nie istotnie). Jest duże prawodpodobieńtwo, że P.doktor ma rację (pamiętaj, ona mogła Cię zbadać).

Jeżlei bardzo upierasz się na poszerzenie badań, to chyba zrobiłbym morfologię z rozmazem ręcznym (nie maszynowym) oraz pełną gospodarkę żelazową (nie samo żelazo). Nie piszesz nic o kreatyninie i moczniku (czy z nerkami wszystko ok?). 

Do rozważenia RTG kl.piersiowej i USG j.brzusznej - to dałoby zamknięcie pewnego podstawowego panelu. A potem ? ginekolog w razie czego, potem  endokrynolog? hematolog? - na chwile obecną wciąż za mało danych 


pozdrawiamy

zespół forum.futuramed.pl


#19 Bogusia

Bogusia

    Newbie

  • Members
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 06 lipiec 2013 - 06:04

A więc mam 26 lat, praktycznie żadnej historii chorobowej. od kilku lat borykam się z niskim poziomem żelaza( poziom tego pierwiastka określany zawsze tylko przez morfologię i jego ilość w surowicy). teraz po raz pierwszy żelazo mam ponad normę, ale co dziwne ferrytynę bardzo niską. Ponawiam moje pytanie czy poziom ferrytyny wpływa na wypadanie włosów i zawroty głowy? powinnam się przejmować jej niskim wynikiem? Stosować preparaty z żelazem? Bardzo dziękuję za pomoc.



Wsparcie forum.futuramed.pl

Wsparcie forum.futuramed.pl
  • Zespół forum.futuramed.pl
Forum utrzymane jest w konwencji LEKARZ RADZI. Zadaj pytanie - NA PEWNO ODPOWIEMY !
REJESTRACJA
       LOGOWANIE

#20 FuturaMed.pl

FuturaMed.pl

    Ekspert

  • Administrators
  • 199 postów

Napisano 06 lipiec 2013 - 08:50

Poziom ferrytyny świadczy tylko o obecności pewnych chorób (najczęściej niski - za mało żelaza, wysoki - jakiś stan zapalny w organizmie). Biorąc jednak pod uwagę nietypową wartość poziomu żelaza i prawidłową morfologię, nie jestem przekonany do stosowania preparatów żelaza.

Proponuję powtórzyć badania morfologii z rozmazem ręcznym tym razem i gospodarki żelazowej (pełnej) i udac się z badaniami do hematologa. 


pozdrawiamy

zespół forum.futuramed.pl





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych użytkowników